Performative Habitats

03_Performative_Habitat_poster

Text in English, Teksti Suomeksi, Testo in Italiano, Texte en Français

—ENG

Performative Habitats: participatory project between art, biology and natural sciences

Egle Oddo’s project Performative Habitats starts 12th of November 2020. The artist, born in Italy and based in Finland, is supported by the Directorate-General for Contemporary Creativity by the Italian Ministry of Cultural Heritage and Activities and Tourism under the Italian Council program. The first appointment is Five Short Stories, a solo exhibition at the GMK gallery in Zagreb, accompanied by a series of performances.

The program includes a series of exhibitions, actions, events, and lectures in Zagreb, Palermo, Rome, Vienna, Tunis, Mänttä and Helsinki, culminating with an installation en plein air at the XXV Mänttä Festival of Visual Arts, held in Finland in June 2021. The installation will be activated during the summer through a series of performances. The Performative Habitats project is curated by Lori Adragna and includes several creative moments which will be rendered as a monographic publication produced in collaboration with postmediabooks publishing house, Milan.

Named to indicate their continuous evolution and mutation, the artist will create living sculptures and install evolutionary gardens accessible to the public. By planting cultivars and wild species in synthesis, the artist blurs the lines between the designs of agricultural sites and urban parks intended for leisure, and the seemingly chaotic appearance of the wilderness. Many critics have observed that in the landscapes created by Oddo, there is a fascination for unusual assemblages of plants that appear clearly distinguishable from their surroundings due to their biotic identity. These gardens become protected areas for biodiversity, allowing the most vulnerable species to thrive. During the course of the project, the artist will activate the gardens through a performance program, observing the way in which different forms of life relate to each other.

Performative Habitats merges biology, botany, and natural sciences with the varied languages of artistic disciplines. At a historical moment that sees climate change among our primary emergencies, the artist aims to convert everyday practices and establish new production methods that are sustainable for the environment. Through her environmental approach, Oddo’s work develops through the creation of living sculptures that reside in the realm of public works of art.

Before concluding at the Mänttä Festival, the series of performative actions will take place in Croatia, Austria, Italy, and Tunisia. The project is realised in collaboration with the following partners: gallery GMK, Myymälä2 gallery, Mänttä Festival, Pixelache Helsinki, ProArtibus Foundation, STEBICEF Department and Department of Humanities of the University of Palermo, CBBC – Center of Biotechnology of Borj Cedrja. In specific locations, the project exists thanks to the collaboration with the following curators: Lea Vene at the GMK gallery, Croatia; Basak Senova at the University of Applied Arts in Vienna; Anna Ruth at the Mänttä Festival, Finland.

The project is supported by: the Italian Council (8th Edition, 2020) program to promote Italian contemporary art in the world by the Directorate-General for Contemporary Creativity of the Italian Ministry of Cultural Heritage and Activities and Tourism; the Arts Promotion Center Finland; the Finnish Cultural Foundation; the Italian Cultural Institute of Helsinki; the Italian Cultural Institute of Tunis.

Contacts and information

Santa Nastro Press Office, snastro@gmail.com, Tel: +39 3201122513

Curator Lori Adragna, adragnalori@gmail.com, Tel +39 3342880999

Photo Antti Ahonen.

Locations and dates of activities:

The program may be subject to changes due to the health emergency.

Press and media review of the project:

– Kulturflux, Klara Carevski and Nika Dobrić, 23.12.2020, https://kulturflux.com.hr/misc/pocetnica-likovne-kritike-izlozba-egle-oddo-pet-kratkih-prica-u-galeriji-miroslav-kraljevic

– Kulturpunkt, Tihana Bertek, 10.12.2020, https://www.kulturpunkt.hr/content/nase-sugradanke-biljke

– Vox Feminae, https://voxfeminae.net/kalendar-dogadanja/najave/egle-oddo-pet-kratkih-prica/

– Balarm, 09.12.2020, https://www.balarm.it/eventi/performative-habitats-il-progetto-partecipativo-di-egle-oddo-tra-arte-biologia-e-scienze-116238

– Art Tribune, Valentina Muzi, 08.12.2020, https://www.artribune.com/arti-visive/2020/11/chiude-nuova-guida-musei-mostre-online/89/

– Hrvatski radio, Evelina Turković, 08.12.2020 16:03, https://radio.hrt.hr/ep/lovro-artukovic-gildo-bavcevic-egle-oddo/362551/  ///  https://radio.hrt.hr/treci-program/aod/lovro-artukovic-gildo-bavcevic-egle-oddo/362551/

– Croatian Fashion and Design Association, Ora Mušćet interviews Lea Vene, http://dizajn.hr/blog/lea-vene-need-insist-collective-models-work-revaluation-local-culture-clothing/

– Art Tribune, Claudia Giraud, 25.11.2020, https://www.artribune.com/arti-visive/arte-contemporanea/2020/11/artisti-italiani-egle-oddo-zagabria-palermo-roma-vienna-tunisi/

– Memecult, 11.11.2020, http://www.memecult.it/performative-habitats-il-progetto-di-egle-oddo/

– Zagreb tourist office, https://www.infozagreb.hr/eventos/exposiciones/egle-oddo-five-short-stories-es

– ZMAG, 10.11.2020, https://www.zmag.hr/hr/kalendar/pet-kratkih-prica-izlozba,-javni-performansi-i-okrugli-stol-umjetnice-egle-oddo-na-temu-sjemena.html

– Web Centar Hrvaske Kulture, 10.11.2020, https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=100957

– Get me https://getme.hr/listing/hrvatska/events/izlozba-i-javni-performansi-egle-oddo-pet-kratkih-prica-galerija-miroslav-kraljevic-zagreb-12-11-12-12-2020/

– Art a Part of Culture, Barbara Martusciello, 6.11.2020, https://www.artapartofculture.net/2020/11/12/egle-oddo-performative-habitats-progetto-partecipativo-tra-arte-biologia-e-scienze-naturali/

– Metro Portal, 6.11.2020, http://metro-portal.hr/egle-oddo-pet-kratkih-prica/128493

– Segno, 30.10.2020, https://segnonline.it/events/egle-oddo-performative-habitats/

– Arte e Cultura Ok, Amalia di Lanno, 29.10.2020, https://artecultura-ok.blogspot.com/2020/10/performative-habitats-il-progetto-di.html

— SUO

Performative Habitats, taiteilija Egle Oddon osallistava projekti taiteen, biologian, sekä luonnontieteiden välillä

Taiteilija Egle Oddon projekti Performative Habitats saa ensi-iltansa 12. marraskuuta 2020. Taiteilija on syntynyt Italiassa ja työskentelee Suomessa, saa tukea työskentelylleen Italian valtuuston ohjelman alaisena toimivan Italian kulttuuriperinnön ja -aktiviteettien sekä turismin ministeriön nykyluovuuden alan pääjohtajan toimesta. Oddon teoksen ensimmäinen osa, sooloesitys Five Short Stories, esitetään GMK galleriassa laajemman esityssarjan säestämänä.

Ohjelma sisältää sarjan näyttelyitä, toimia, tapahtumia sekä luentoja Zagrebissa, Palermossa, Roomassa, Wienissä, Tunisiassa, Mäntässä ja Helsingissä, kulminoituen installaatioon en plein air Mäntän kuvataideviikoilla kesällä 2021. Installaatio aktivoituu kesän aikana esityssarjan myötä. Lori Adragnan kuratoima, lukuisten luovien hetkien projekti Performative Habitats kootaan monografiseksi julkaisuksi yhteistyössä Milanolaisen kirjakustantamon postmediabooksin kanssa.

Työssään, joka on nimetty kertomaan evoluution ja mutaation jatkumosta, taiteilija luo eläviä veistoksia ja asentaa yleisölle avoimia evolutiivisia puutarhoja. Istuttamalla erilaisia lajikkeita ja villejä lajeja synteesissä, taiteilija hämärtää maataloudellisten alueiden ja vapaa-ajan viettoon suunnattujen urbaanien puistojen suunnittelun sekä erämaan näennäisen kaoottisuuden rajoja. Monet kriitikot ovat huomioineet Oddon luomissa maisemissa bioottisen identiteettinsä ansiosta ympäristöstään selkeästi erottuvien kasvien epätavallisista asetelmista elävän lumon. Nämä puutarhat muuttuvat suojelluiksi monimuotoisuuden alueiksi, luoden kasvualustan kaikkein herkimmille lajeille. Projektin elinkaaren aikana taiteilija aktivoi puutarhoja esiintymisohjelman välityksellä, huomioiden erilaisten elämänmuotojen keskinäisiä vuorovaikutussuhteita.

Performative Habitats yhdistää biologiaa, kasvitiedettä, sekä luonnontieteitä eri taiteenalojen useilla kielillä. Historiallisessa hetkessämme, jossa ilmastonmuutos näkyy yhtenä ensisijaisista hätätiloistamme, taiteilija tähtää muuntamaan päivittäisiä harjoitteita ja vakiinnuttamaan uusia tuotantotapoja, jotka ovat kestäviä ympäristölle. Ympäristöystävällisen lähestymistapansa avulla Oddon työ kehittyy julkisten taideteosten maailmassa sijaitsevien elävien veistosten kautta.

Ennen päätöstään Mäntän kuvataideviikoilla, esityksellisten toimien sarjaa esitetään Kroatiassa, Itävallassa, Italiassa sekä Tunisiassa. Projekti toteutetaan yhteistyössä galleria GMK:n, Galleria Myymälä2:n, Mäntän kuvataideviikkojen, Pixelache Helsingin, STEBICEF Department and Department of Humanities of the University of Palermon, sekä CBBC – Center of Biotechnology of Borj Cedrian kanssa. Tietyissä lokaatioissa projektin olemassaolosta kiitämme seuraavien kuraattorien yhteistyötä: Lea Vene GMK galleriassa Kroatiassa; Basak Senova Viennan University of Applied Arts:ssa; Anna Ruth Mäntän kuvataideviikoilla.

Projektia tukevat: Italian valtuuston (kahdeksas, 2020) ohjelma Italialaisen nykytaiteen edistämiseksi kansainvälisesti, Italian kulttuuriperinnön ja -aktiviteettien sekä turismin ministeriön nykyluovuuden alan pääjohtaja; Taiteen edistämiskeskus; Suomen kulttuurirahasto; Italian kulttuuri-instituutti Suomessa; Italian kulttuuri-instituutti Tunisiassa.

Yhteys- ja lisätiedot

Santa Nastro Press Office, snastro@gmail.com, puh: +39 3201122513

Kuraattori Lori Adragna, adragnalori@gmail.com, Tel +39 3342880999

Kuvat: Antti Ahonen.

Sijainnit ja aktiviteettien päivämäärät:

 • 12.11. – 12.12.2020: esiintymiset sekä sooloesitys nykytaiteen taidegalleriassa, gallery GMK, Pavla Šubica 29, 10000 Zagabria, HR.
 • 10.12.2020: performanssit ja seminaarin järjestää Professori Elisabetta Di Stefano, Palermo University Department of Humanistic Science, Viale delle Scienze, rakennus 12, I-90128 Palermo, IT.
 • 8.3. – 12.3.2021: performanssit ja seminaarin järjestää Professori Basak Senova, the University of Applied Arts, Viennassa, Oskar Kokoschka-Platz 2, 1010 Vienna, AU.
 • 19.3. – 29.3.2021: performanssit ja seminaarin järjestää Professori Karim Ben Hamed, CBBC Centre de biotechnologie de Borj Cedrja, TN.
 • 31.3.2021: seminaari, Italian Institute of Culture, Tunisiassa, 80 Avenue Mohamed V, Tunis TN.
 • Ilmoitetaan myöhemmin, performanssiesitys kasvitieteellisessä puutarhassa, IT.
 • 12.6. – 30.8.2021: Installaatio performanssi, XXV Mäntän Kuvataideviikotl, Pekilön Näyttelykeskuksessa ja sen ympäristössä, Tehtaankatu 21, 35800 Mänttä FI.
 • 30.9.2021: Kirjan julkaisutapahtuma Myymälä2 galleriassa, Uudenmaankatu 23 F 00120 Helsinki FI.

Ohjelma saattaa muuttua vallitsevan globaalin pandemian vuoksi.

— ITA

Performative Habitats, il progetto partecipativo tra arte, biologia e scienze naturali

Inaugura il 12 novembre 2020 Performative Habitats, il progetto di Egle Oddo realizzato grazie al sostegno della Direzione Generale Creatività Contemporanea del Ministero per i Beni e le Attività Culturali e per il Turismo nell’ambito del programma Italian Council. Primo appuntamento la mostra Cinque Storie Brevi presso la galleria GMK accompagnata da una serie di performances. In programma una serie di mostre, azioni, eventi, dibattiti e lectures tra Zagabria, Palermo, Vienna, Tunisi, Mänttä e Helsinki, che culmineranno in una installazione en plein air pensata per il XXV Mänttä Festival di Arte Visiva in Finlandia, a giugno 2021 e che sarà attivata durante l’estate attraverso un calendario di performances.

Il progetto Performative Habitats è a cura di Lori Adragna e si articola in più momenti creativi: il tutto sarà raccontato da una pubblicazione monografica realizzata in collaborazione con postmediabooks.

L’artista creerà sculture viventi e installerà dei giardini evolutivi (così chiamati per indicare la continua evoluzione e mutazione cui sono sottoposti), vere e proprie opere d’arte accessibili al pubblico. Per realizzarli Egle Oddo pianta semi di cultivar (varietà coltivate) congiuntamente a semi di specie selvatiche, annullando così la linea di demarcazione che separa il design dei siti per l’agricoltura, dal design dei parchi urbani destinati al tempo libero e dall’apparenza caotica delle lande selvatiche. Sono insoliti assemblaggi di piante, che si distinguono nettamente dall’ambiente circostante grazie alla loro singolare identità biotica. Questi giardini diventano zone protette per la biodiversità, permettendo alle specie più vulnerabili di prosperare. Nel corso del progetto l’artista li attiverà attraverso un programma di performance collettive, osservando il modo in cui diverse forme di vita si relazionano tra loro.

Con Performative Habitats biologia, botanica e scienze naturali incontrano i molteplici linguaggi delle discipline artistiche. In un momento storico come questo che vede il cambiamento climatico tra le emergenze primarie, l’artista, nata in Italia e residente in Finlandia, si prefigge l’obiettivo di riconvertire le pratiche quotidiane e stabilire nuove modalità di produzione che siano sostenibili per l’ambiente.

Prima di concludersi al Mänttä Festival, la serie di azioni performative avrà luogo in Croazia, Austria, Italia, e Tunisia. Il progetto si avvale della collaborazione dei seguenti partners: galleria GMK, galleria Myymälä2, Mänttä Festival, Pixelache Helsinki, Dipartimento STEBICEF e Dipartimento di Scienze Umanistiche dell’Universitá di Palermo, CBBC – Centro di Biotecnologia di Borj Cedria. Nelle sedi specifiche il progetto si avvale della collaborazione con le seguenti curatrici: Lea Vene alla galleria GMK, Croazia; Basak Senova all’Università delle Arti Applicate di Vienna; Anna Ruth al Mänttä Festival, Finlandia.

Supportano il progetto: l’Italian Council (VIII edizione, 2020), programma di promozione dell’arte contemporanea ilaliana nel mondo della Direzione Generale Creatività Contemporanea del Ministero per i Beni e le Attività Culturali e per il Turismo; the Arts Promotion Centre Finland; the Finnish Cultural Foundation; l’Istituto Italiano di Cultura di Helsinki; l’Istituto Italiano di Cultura di Tunisi.

Contatti e informazioni

Ufficio stampa Santa Nastro, snastro@gmail.com, Tel: +39 3201122513

Curatrice Lori Adragna, adragnalori@gmail.com, Tel +39 3342880999

Fotografia Antti Ahonen.

Sedi e date delle attività:

 • 12.11. – 12.12.2020: performances e mostra monografica alla galleria di arte contemporanea GMK, Pavla Šubica 29, 10000 Zagabria, HR.
 • 10.12.2020: performances e seminario coordinato dalla Professoressa Elisabetta Di Stefano, alla sede dell’Università degli Studi di Palermo Dipartimento Scienze Umanistiche, Viale delle Scienze, Edificio 12, I-90128 Palermo IT.
 • 8.3. – 12.3.2021: performances e seminario coordinato dalla Professoressa Basak Senova, alla sede dell’Università delle Arti Applicate Vienna, Oskar Kokoschka-Platz 2, 1010 Vienna AU.
 • 18.3. – 29.3.2021: performance e seminario coordinati dal Professore Karim Ben Hamed al CBBC Centro di Biotecnologia di Borj Cedrja, Tunisi TN.
 • 31.3.2021: seminario all’Istituto Italiano di Cultura di Tunisi, 80 Avenue Mohamed V, Tunis, TN.
 • tba, performance dentro un Giardino Botanico, IT.
 • 12.6. – 30.8.2021: installazione-performance al XXV Mänttä Festival, al Pekilö Exhibition Centre e i suoi dintorni, Tehtaankatu 21, 35800 Mänttä FI.
 • 30.9.2021: presentazione del libro alla sede della galleria Myymälä2, Uudenmaankatu 23 F 00120 Helsinki FI.

Il programma potrebbe subire variazioni dovute all’emergenza sanitaria.

— FRA

Habitats Performatifs : projet participatif entre art, biologie et sciences naturelles

Le projet Habitats Performatifs, dirigé par Egle Oddo, démarre le 12 novembre 2020. L’artiste, née en Italie et basée en Finlande, est soutenue par la Direction Générale pour la Créativité Contemporaine, un programme du Ministère italien du Patrimoine Culturel, des Activités et du Tourisme dans le cadre du programme du Conseil italien. Le premier rendez-vous est Cinq Histoires Courtes, une exposition individuelle à la galerie GMK de Zagreb, accompagnée d’une série de performances.

Le programme comprend une série d’expositions, d’actions, d’événements et de conférences à Zagreb, Palerme, Rome, Vienne, Tunis, Mänttä et Helsinki, culminant avec une installation en plein air au XXVe Festival des Arts Visuels de Mänttä, tenu en Finlande en juin 2021. L’installation sera activée durant l’été à travers une série de performances. Lori Adragna est le commissaire d’exposition de Habitats Performatifs. Le projet comprend plusieurs moments créatifs qui seront rassemblés sous forme d’une publication monographique produite en collaboration avec la maison d’édition postmediabooks, Milan.

L’artiste créera des sculptures vivantes et installera des jardins évolutifs (appelés ainsi pour indiquer l’évolution et la mutation continues auxquelles ils sont soumis), véritables œuvres d’art accessibles au public. En plantant conjointement des cultivars (variétés cultivées) et des graines d’espèces sauvages, l’artiste annule la ligne de démarcation qui sépare la conception des sites agricoles, de la conception de parcs urbains destinés aux loisirs, de l’apparence chaotique de la nature à l’état sauvage. Ce sont des assemblages inhabituels de plantes, qui se distinguent clairement du milieu environnant grâce à leur identité biotique unique. Ces jardins deviennent des zones protégées pour la biodiversité, permettant aux espèces les plus vulnérables de s’épanouir. Au cours du projet, l’artiste les activera à travers un programme de performances collectives, observant la manière dont les différentes formes de vie s’entremêlent.

Habitats Performatifs fusionne la biologie, la botanique et les sciences naturelles avec les langages variés des disciplines artistiques. À un moment historique où le changement climatique fait partie de nos urgences primordiales, l’artiste vise à convertir les pratiques quotidiennes et à établir de nouvelles méthodes de production durables pour l’environnement. Par son approche environnementale, l’œuvre d’Oddo se développe à travers la création de sculptures vivantes qui résident dans le domaine des œuvres d’art publiques.

Avant de se terminer au Festival de Mänttä, la série d’actions performatives se déroulera en Croatie, en Autriche, en Italie et en Tunisie. Le projet est réalisé en collaboration avec les partenaires suivants : galerie GMK, galerie Myymälä2, Festival de Mänttä, Pixelache Helsinki, Département STEBICEF et Département des sciences humaines de l’Université de Palerme, CBBC – Centre de biotechnologie de Borj Cedria. Dans les lieux spécifiques, le projet existe grâce à la collaboration avec les commissaires d’exposition : Lea Vene à la galerie GMK, Croatie ; Basak Senova de l’Université des arts appliqués de Vienne ; Anna Ruth au festival de Mänttä, Finlande.

Le projet est soutenu par : le programme du Conseil italien (8e édition, 2020) pour promouvoir l’art contemporain italien dans le monde par la Direction Générale de la Créativité Contemporaine du Ministère italien du Patrimoine Culturel et des Activités et du Tourisme ; le Centre de Promotion des Arts de Finlande ; la Fondation Culturelle finlandaise ; l’Institut Culturel italien d’Helsinki ; l’Institut Culturel italien de Tunis.

Contacts et informations

Bureau de presse Santa Nastro, snastro@gmail.com, Tél : +39 3201122513

Commissaire d’exposition Lori Adragna, adragnalori@gmail.com, Tel +39 3342880999

Photo Antti Ahonen.

Lieux et dates des activités : 

 • 12.11. – 12.12.2020 : performances et exposition individuelle à la galerie d’art contemporain GMK, Pavla Šubica 29, 10000 Zagabria, HR.
 • 10.12.2020 : performances et séminaire coordonnés par la professeure Elisabetta Di Stefano, au Département des sciences humanistes de l’Université de Palerme, Viale delle Scienze, bâtiment 12, I-90128 Palerme IT.
 • 8.3. – 12.3.2021 : performances et séminaire coordonnés par la professeure Basak Senova, à l’Université des arts appliqués de Vienne, Oskar Kokoschka-Platz 2, 1010 Vienne AU.
 • 18.3. – 29.3.2021 : performance et séminaire coordonnés par le Professeur Karim Ben Hamed au CBBC Centre de Biotechnologie de Borj Cedrja, Tunis, TN.
 • 31.3.2021 : séminaire à l’Institut italien de la culture de Tunis, 80 Avenue Mohamed V, Tunis, TN.
 • dates à déterminer : performance au Jardin botanique en Italie.
 • 12.6. – 30.8.2021 : installation-performance au XXV Mänttä Festival, au parc des expositions de Pekilö et ses environs, Tehtaankatu 21, 35800 Mänttä FI.
 • 30.9.2021 : lancement du livre à la galerie Myymälä2, Uudenmaankatu 23 F 00120 Helsinki FI.

Le programme peut être sujet à des changements en raison de la crise sanitaire.