Valoista ja Varjoista

Näyttökuva 2021-10-14 kello 18.24.57

Valoista ja Varjoista – Tulkinnanvaraista 

27.11.2021 19:00

28.11.2021 19:00

“The Virtual Flute” on Andrew Botrosin ryhmineen tekemä tutkimus, joka kartoittaa 39 744 puhaltamisen ja läppien asennon soinnillista yhdistelmää huilua soitettaessa. Esimerkiksi viritysäänelle A4 on 98 eri sormitusta, jotka on luokiteltu soitettavuuden ja sointivärin mukaan.

Monissa teoksistaan Alvin Lucier kaivautuu metamusiikillisiin kerroksiin ja sekä laajentaa instrumentin käsitettä että herättää pohdintaa soittajan suhteesta soittimeensa. Teoksen “Thirteen degrees of darkness” näennäisenä materiaalina on kahdella huilulla soitetut yhden äänen variaatiot. Voidaan kuitenkin ajatella, että varsinainen instrumentti on eräänlainen sivellin, jolla kirkkaan ja tumman sävyinä hahmottuvaa soivaa pigmenttiä levitetään eetteriin. Musiikki tapahtuu tilassa, jota “Opera with objects” kaikuluotaimen tavoin tunnustelee. Samalla tutkitaan arkisten esineiden soinnillista potentiaalia. Myös sävellyksessä “Music for baritone and slow sweep pure wave oscillators” siniaallot ja niiden kanssa risteävä lauluääni synnyttävät ns. supersoittimen, jonka keinovaroina kuullaan summa- ja erotusaaltojen synnyttämää interferenssiä ja huojuntaa.

Peter Ablinger on ääni-, kuva- ja käsitetaiteilija ja säveltäjä, joka käsittelee teoksissaan kuuntelemista psykologisena, sosiaalisena ja poliittisena ilmiönä. Hänelle äänet ovat olemassa “hämmentääkseen älyä ja rauhoittaakseen aisteja”; kuuleminen “tekee minusta sen, mikä olen”. Samuel Beckettin eksistentialistinen absurdius on kuin zenbuddhalainen koan, aforismi, jonka tarkoitus on käynnistää oppimisprosessi opettamisen ulkopuolella. Sävellyksessään “weiss/weisslich 17r” Ablinger siteeraa Beckettin romaania ”Molloy”: “Se, mikä on selkeää, on väärin. Se, mikä on yksiselitteistä, on väärin. Se, mikä on epäilyksetöntä, on väärin. Se, mikä on oikein, on väärin.”

OHJELMA
Peter Ablinger: weiss/weisslich 17r (”Samuel Beckett”) (2017)
Alvin Lucier: Music for baritone and slow sweep pure wave oscillators (1993)
Alvin Lucier: Opera with objects (2005)
Alvin Lucier: Thirteen degrees of darkness (2013)

ESIINTYJÄT
Hanna Kinnunen, Juho Laitinen ja Livia Schweizer

ESITYKSET
lauantaina 27.11. klo 19
sunnuntaina 28.11. klo 19

LIPUT
10€ ovelta (vain korttimaksu)

Facebook event