International Curatorial Research Residence, “Enquiry for Ancestral Memory” 22.2.25
International Curatorial Research Residence
“Enquiry for Ancestral Memory”
20-23.02.2025
Event 22.02.2025 at 13:00–15:00
Helmikuun 20.-23. välisenä aikana ryhmä kuraattoreita ja taiteilijoita Köttinspektionenista (Uppsala, Ruotsi), Pamenkalniosta (Vilna, Liettua) ja Myymälä2:sta (Helsinki) kokoontuvat Helsingissä Myymälä2:een tutkimusresidenssiin. Residenssin aikana suunnitellaan kansainvälisesti kiertävää ryhmänäyttelyä vuodelle 2026, jossa esitellään näissä kolmessa maassa asuvien taiteilijoiden töitä, joissa tutkitaan muistia ja perintöä välineinä, joiden avulla voidaan luoda yhteys luonnonvaroihin ja suojella niitä. Tavoitteena on kokoontua yhteen muokkaamaan näyttelykonseptia, tavata paikallisia taiteilijoita ja avata dialogi yleisön kanssa.
“Enquiry for Ancestral Memory” (työnimi) Alba Folgadon, Kotryna Džilavjanin ja Ramiro Camelon yhdessä kuratoima näyttely tarkastelee periytyviä oppeja luonnosta ja sen säilyttämisen tärkeydestä, erityisesti kaivosteollisuuden ja kapitalismin paineiden alla. Näyttely korostaa luonnonmaisemiin vahvasti sidoksissa olevien yhteisöjen roolia luonnonvarojen puolustamisessa hyväksikäyttöä vastaan. Liettualaisten, ruotsalaisten ja suomalaisten taiteilijoiden välisessä yhteistyössä ja vaihdossa esitellään uusia taideteoksia, joissa pohditaan maata ja oikeudenmukaisuutta koskevia teemoja ympäristötaistelujen tarinoiden innoittamana.
Residenssin aikana laaditaan toiminnan ja tehtävien aikataulu, tarkennetaan näyttelykonseptia ja suunnitellaan useita vierailuja taiteilijoiden työhuoneille. Lisäksi kuraattorit esittelevät projektin paikalliselle yleisölle 22. helmikuuta Myymälä2:ssa.
Kuraattorien esittely:
Alba Folgado on kuraattori joka asuu Uppsalassa Ruotsissa. Hän keskittyy usein yhteiskunnallisten kapinoiden visuaalisten kertomusten tutkimiseen, mukaan lukien tilalliset, affektiiviset ja vaihtoehtoisen historian narratiivit. Folgado on suorittanut maisterintutkinnon nykytaiteen kuratoinnin opinnoista Royal College of Artissa (Lontoo) ja toimii kuraattorina Köttinspektionenissa (Uppsala) osana HAKA-ryhmää. Hän on myös A Movement to Hold:n taiteellinen johtaja: arkisto kriittisiä ja hegemonian ulkopuolisia kokemuksia käsitteleville taiteellisille esityksille.
Kotryna Džilavjan on taidekriitikko ja galleristi Vilnassa, Liettuassa. Vuodesta 2013 lähtien hän on ollut Pamėnkalnion gallerian johtaja, joka vastaa gallerian taiteellisesta ohjelmasta ja hallinnollisista tehtävistä. Hänen työhönsä kuuluu taidenäyttelyiden järjestäminen, nuorten taiteilijoiden ohjelmien koordinointi, kansainvälisen yhteistyön edistäminen ja koulutushankkeiden kehittäminen.
Ramiro Camelo on kuraattori ja Baltic Fellowship Networkin (BFN) projektipäällikkö Helsingissä Myymälä 2:ssa. Hän on suorittanut maisterin tutkinnon nykytaiteen kuratoinnista Royal College of Artissa Lontoossa. BFN on Myymälä2:n käynnistämä kuratoriaalinen tutkimusohjelma, jonka tavoitteena on lisätä yhteistyötä, edistää kumppanuuksia ja helpottaa taiteellista vuorovaikutusta Virossa, Latviassa ja Liettuassa sijaitsevien taidelaitosten, näyttelytilojen, yksityishenkilöiden ja kollegoiden välillä.
Kuva: Antti Ahonen
Kuraattoriassistentti:
Lorena Articardi on valokuvaan ja elokuvaan keskittynyt taiteilija-tutkija. Hänen käytäntönsä liittyy esteettisten käytäntöjen etiikkaan ja politiikkaan, joka ulottuu taiteen tuotanto- ja jakelukulttuuriin liittyvien rakenteellisten käytäntöjen ulkopuolelle, ja kohti perustavaa laatua olevia käytäntöjä, mikä korostaa tarvetta kritisoida itse käytäntöä ja sen harjoittajan roolia. Hän on suorittanut lisensiaatin tutkinnon kuva- ja äänitekniikassa Universidad Católica del Uruguayssa, kuvataiteen maisterin opinnot Trondheimin taideakatemiassa NTNU:ssa Norjassa ja valokuvataiteen maisterin Aalto-yliopistossa Suomessa. Lorena on opettanut apulaisprofessorina Universidad Católica del Uruguayssa vuosina 2017-2021, ja vuodesta 2019 lähtien hän on työskennellyt useiden eri kulttuuriohjelmien – niin taiteilijoiden johtamien kuin institutionaalisesti perustettujen – yhteiskuraattorina ja tuottajana Uruguayssa, Norjassa ja Saksassa.
Taiteilija Biot:
Katarina Sundkvist Zohari on Uppsalassa, Ruotsissa asuva taiteilija. Hän työskentelee kuvanveiston ja taidegrafiikan parissa ja tutkii ihmisen olemassaoloa ajassa muodon ja liikkeen kautta. Katarina on yksi Köttinspektionenin perustajista ja yhteistyökumppaneista, ja hän on kuratoinut ja viimeistellyt näyttelyitä vuodesta 2014 alkaen. Hän työskentelee myös muiden osallistavien hankkeiden, kuten Konst Tar Plats ja Rusmus, parissa.
Anne Naukkarinen on helsinkiläinen koreografi, esiintyjä ja kuvataiteilija. Hän keskittyy intiimeihin ja monimutkaisiin inhimillisiin kokemuksiin: affekteihin, tunteisiin, aistimuksiin ja ajatuksiin, jotka ovat liikkeessä suhteessa tilanteisiin. Näihin elementteihin hän syventyy tanssin ja somaattisten käytäntöjen menetelmin sekä kokeellisen kirjoittamisen – kuten muistiinpanojen tekemisen – avulla. Hänen teoksensa välittävät ja kiinnittävät huomiota taiteen tekemisen poeettisiin, sosiaalisiin ja ekologisiin näkökohtiin ja rakenteisiin, ja ne sijoittuvat nykytanssin, kuvataiteen ja koreografian laajennetun kentän leikkauspisteisiin.
Kuva: Aino Nieminen
Meri Hietala on monialainen taiteilija, joka asuu Hämeessä. Hän tekee performansseja, paikkasidonnaisia installaatioita, tapahtumia ja äänitaidetta. Hänen taiteellinen työskentelynsä voidaan luokitella myös ympäristö- ja osallistavaan taiteeseen, hän tekee usein yhteistyötä multimediaprojekteissa, joissa hän jakaa ääni- ja kehopohjaista praktiikkaansa. Inspiraationa hänelle ovat lika ja kasvit, tuhka, sienet sekä tuoreet ja uhanalaiset äänet. Hän tutkii sisäisiä ja ulkoisia ympäristöjä fyysisin ja akustisin menetelmin. Hänen esityksensä tutkivat hedelmällisyyttä, jätettä, unia, aikaa, esi-isien sukulinjoja, kollektiivisia organismeja ja nahkoja rajoina.
Kuva: Hanna Peräkylä
Julija Pociūtė on monialainen taiteilija, joka tunnetaan sekatekniikka installaatioista, jotka perustuvat videotaiteen, kuvanveiston, muotoiluelementtien ja valokuvan vuorovaikutukseen. Viime vuonna toteutetussa taiteellisessa tutkimustyössään hän tutkii erilaisia tapoja kokea luonto ja sisäinen minuus ja olla yhteydessä niihin, pyrkii ymmärtämään inhimillisen ja ei-inhimillisen todellisuuden kerroksia ja miettimään uudelleen niiden keskinäisiä suhteita. Tällä hetkellä hän on tohtorikoulutettava Lapin yliopistossa Suomessa, jossa hän keskittyy mindfulnessin ja taideperustaisten käytäntöjen vaikutukseen yhteistyöhön puiden kanssa ja yhteyteen metsän kanssa.
Kuva: Ž Janušaitė
Aurora Del Rio on monialainen taiteilija ja opiskelee tällä hetkellä tohtoriksi Aalto-yliopistossa. Hänen tämänhetkinen taiteellinen työskentelynsä tarkastelee radioaktiivista saastumista suhteessa myytteihin ja uskomuksiin, uudelleen esittäen rituaalisia käytäntöjä. Del Rio on suorittanut maalaustaiteen kandidaatin tutkinnon Bolognan Taideakatemiassa ja luovan työskentelyn (MFA) maisterin Transart Institute Berlin/New Yorkissa.
Graafinen suunnittelu Lorena Articardi
“Enquiry for Ancestral Memory” residenssi on osa Myymälä2:n Baltic Fellowship Network -projektia. Residenssi järjestetään yhteistyössä:
Pamenkalnio Galleria, (Vilnius, Lithuania) ja Kottinspektionen Taidetila, (Uppsala, Ruotsi).
Myymälä2 “Enquiry for Ancestral Memory” residenssiä tukee Suomen Kulttuurirahasto.
International Curatorial Research Residence
“Enquiry for Ancestral Memory”
20-23.02.2025
Event 22.02.2025 at 13:00–15:00
Between 20 and 23rd February curators and artists from Köttinspektionen (Uppsala, Sweden), Pamenkalnio (Vilnius, Lithuania), and Myymälä2 (Helsinki, Finland) will be gathering at Myymälä2 for a curatorial research residence. The curatorial residence will be dedicated to the pilot meeting to planning a travelling group exhibition that in 2026 will show work from artists based in these three countries, exploring memory and heritage as tools to connect with and preserve our natural resources. The goal is to come together to shape the core exhibition concept, meet local artists, and exchange ideas with the public.
The project “Enquiry for Ancestral Memory” (working title) co-curated by Alba Folgado, Kotryna Džilavjan and Ramiro Camelo explores the lessons inherited from our ancestors about nature and the importance of preserving it, particularly in the face of extractivist and capitalist pressures. It highlights the role of communities deeply connected to natural landscapes, in defending resources against exploitation. Through an exchange between Lithuanian, Swedish, and Finnish artists, inspired by stories of environmental struggles, new artworks will be created and presented in both countries to reflect on themes of land and justice.
During the residency, the schedule of activities and tasks will be organised, the exhibition concept refined, and several visits to artists; and studios will be planned. Additionally, the curators will introduce the project to the public and local audiences on 22nd of February at Myymälä2.
Curators:
Alba Folgado is a curator based in Uppsala, Sweden. Her practice frequently focuses on exploring the visual narratives of social uprisings, including spatial, affective and counter-historical questions. Folgado holds an MA in Curating Contemporary Art from the Royal College of Art (London) and is curator at Köttinspektionen (Uppsala) as part of HAKA group. She is also the artistic director of A Movement to Hold, an archive for artistic representations that revisit critical and non-hegemonic experiences.
Kotryna Džilavjan is an art critic and gallerist based in Vilnius, Lithuania. Since 2013, she has been the head of Pamėnkalnio Gallery, responsible for the artistic programme and administrative management of the gallery. Her key activities include organising visual art exhibitions, coordinating programs for young artists, facilitating international collaborations, and developing educational projects.
Ramiro Camelo is a curator and Baltic Fellowship Network (BFN) project manager at Myymälä 2, Helsinki. Obtained a Master’s degree in Curating Contemporary Art at the Royal College of Art, London. BFN is a curatorial research programme initiated by Myymälä2 whose aim is to potentiate collaboration, foster partnerships and facilitate artistic exchanges among art institutions, exhibition spaces, individuals and counterparts based in Estonia, Latvia and Lithuania.
Photo: Antti Ahonen
Assistant Curator:
Lorena Articardi is an artist-researcher with a focus on photography and film. Her practice engages with the ethics and politics of aesthetic practices beyond the structural, associated with the cultural sites of production and distribution of art, and towards the foundational; which inevitably foregrounds an imperative need for a critique of practice itself and that of the practitioner’s role. She holds a Licentiate Degree in Image and Sound Engineering from Universidad Católica del Uruguay, undertook Master of Fine Arts studies at Trondheim Academy of Fine Arts, NTNU, Norway; and her Master of Arts in Photography at Aalto University, Finland. Lorena has taught as an assistant professor at Universidad Católica del Uruguay –2017-2021–, and has –since 2019– worked co-curating and producing a range of cultural programmes –whether artist-run or more institutionally established– in Uruguay, Norway and Germany.
Artists:
Katarina Sundkvist Zohari is an artist living in Uppsala, Sweden. She works with sculpture and printmaking, investigating human existence in time through form and movement. Katarina is one of the founders and collaborators of Köttinspektionen and has been curating and finalising exhibitions since 2014. She also works with other participatory projects such as Konst Tar Plats and Rusmus.
Anne Naukkarinen is a Helsinki-based choreographer, performer, and visual artist. In her practice, she focuses on intimate and complex human experiences: affects, emotions, sensations, and thoughts that are in motion in relation to situations. She uses methods from dance and somatic practices, as well as experimental writing—such as note-making—to delve into these elements. Her works mediate and are attentive to the poetic, social, and ecological aspects and structures of making art, and locate themselves in the intersections of contemporary dance, visual art, and the expanded field of choreography.
Photo: Aino Nieminen
Meri Hietala is a multidisciplinary artist currently based in Häme, Finland. She creates performances, site-specific installations, happenings and sound art. Their artistic work can be also categorized as environmental and participatory art, she often collaborates in multimedia projects, sharing their sound and body-based practice. Inspiration for her are dirt and plants, ash, mushrooms as well as fresh and endangered sounds. She explores inner and outer environments with physical and acoustic methods. Their performances explore fertility, waste, dreams, time, ancestral lineages, collective organisms and skins as borders.
Photo: Hanna Peräkylä
Julija Pociūtė is an interdisciplinary artist known for her mixed media installations based on the interaction between video art, sculpture, design elements and photography. Her last year’s artistic research explores the diverse ways of experiencing and connecting with nature and the inner self, aiming to understand the layers of human and non-human reality and rethinking their interrelationships. She is currently a doctoral candidate at the University of Lapland in Finland, where she focuses on the impact of mindfulness and art-based practices on collaboration with trees and interconnection with the forest.
Photo: Ž Janušaitė
Aurora Del Rio is a transdisciplinary artist and doctoral researcher at Aalto University, Finland. Her current artistic research focus looks at radioactive contamination in relation to myth and belief, using the reenactment of ritualistic practices as a method. Del Rio holds a BA in Painting from the Academy of Fine Arts Bologna, and an MFA in Creative Practice from Transart Institute Berlin/New York.
Graphics: Lorena Articardi
“Enquiry for Ancestral Memory” residency is hosted by Myymälä2’s Baltic Fellowship Network. The residency is co-organized with:
Pamenkalnio Gallery, (Vilnius, Lithuania) and Kottinspektionen Art Space, (Uppsala, Sweden).
Myymälä2 “Enquiry for Ancestral Memory” curatorial residence is kindly supported by Suomen Kulttuurirahasto.