Annu Kapulainen – Voiton Päivät
Näyttelyni koostuu installaatiosta, maalauksesta ja videosta. Töitteni teemana on raha, valta ja ahneus. Kuvaan peleillä maailmaa, jossa vain voitolla on merkitystä. Haluan kuitenkin samalla näyttää myös ne ”nopan” sivut, jotka eivät ole päällimmäisinä nähtävillä.
Voiton päivä on Venäjällä yksi vuoden suurimmista juhlista. Moskovassa pitkään asuneena muistan jokakeväisen Voiton päivän puheen, joka tuli tv:stä suorana lähetyksenä Punaisen torin sotilasparaatin yhteydessä. Tuntui, että Voiton päivän puheen aikana koko Venäjällä oli vain yksi ihminen äänessä. Tuolle miesäänelle kuuluvia kasvoja ei koskaan näytetty tv-lähetyksissä, mikä lisäsi tuon kuvitteellisen Mr. Moskovan tehoa.
Tuon puheen alkua olen käyttänyt hedelmäpeli-videossani. Sen pysähtyvät kuvat kertovat omaa tarinaansa järjestyksestä riippuen. Hedelmäpeli on näin ollen eräänlainen pelkistetty sarjakuva.
Kuutio-installaationi pohjana ovat olleet arpakuutiot ja lasten palikkapalapelit. Käsittelen siinä valtaa ja ahneutta satumaailman kautta. Todellisuus peilautuu saduissa – ja satu todellisuudessa.
voitonpaivat-juliste