Kotona/poissa

Installaatio kotona/poissa koostuu galleriaan viitteellisesti lavastetusta asuinhuoneistosta, joka muodostuu kahdesta eri tilasta. Isompi huone toimii olohuoneena ja pienempi kuvitteellisen henkilön omana huoneena. Huoneen seinille on ripustettu c-kaseteista koottuja maalauspohjia, joiden pinnalle tehdyt kuvat toimivat bändijulisteina. Tilassa katsoja voi halutessaan istahtaa pöydän ääreen, asettaa kuulokkeet korvilleen ja piirtää, poistua hetkeksi. Näyttely tutkii oman tilan tärkeyttä, todellisuuspakoisuutta sekä musiikin että kuvataiteen yhteyttä tähän aiheeseen.

Jokaisella on kokemuksia oman huoneen/tilan tärkeydestä: miten vielä kotona asuessaan on lukkiutunut huoneeseensa sulkemalla muun maailman ulkopuolelle. Itselläni on ollut tarve peittää musiikilla esimerkiksi vanhempien riitelystä aiheutuva melu tai vaikka ärsyttävän imurin ääni. Kuten musiikin kuuntelulla myös kuvan tekeminen on väylä paeta todellisuutta. Intensiivinen työskenteleminen karkottaa muut asiat tieltään, jolloin ihminen keskittyy ainoastaan tekemäänsä työhön. Musiikin yhteisvaikutuksella tunne vain korostuu. Näiden kahden vaikutuksesta koko kiinnostukseni kuvan tekemiseen on oikeastaan alkanut. Ensin piirtelin lempibändien logoja koulukirjat täyteen, myöhemmin mukailin levyjen kansitaidetta ja artistien kuvia.

Artistit, jotka ovat päässeet osaksi installaatiota, olen valinnut omien mieltymyksieni mukaan ja jotka ovat olleet minulle jollakin tapaa merkityksellisiä. C-kasetin valitsin pohjamateriaaliksi sen esteettisen ulkomuodon sekä sen katoavaisuuden vuoksi. C-kasetit olivat minulle ensimmäinen musiikin kuunteluun tarkoitettu formaatti, joten myös siksi ne olivat luonteva materiaalivalinta.

Installaatiossa katsojalla on vapaus tehdä olonsa mukavaksi, istahtaa hetkeksi sohvalle tai vaikka levähtää sängylle. Näkökulma näyttelyn teemaan tulee minulta taiteilijana, mutta se ei silti estä katsojaa samaistumasta teokseen omista lähtökohdistaan.

Sami Havia
+358 40 7693683
sami.havia@kuva.fi

kotonapoissa