Juha Myllymäki, Love me spot -Valveunia Ghanasta

Opening reception 02.10, 18.00-21.00, exhibition starts on Wednesday 30.09

Juha Myllymäki (s.-70) on freelancer-valokuvaaja ja tämä on hänen vuosien -05-08 välillä(yhteensä 6 kuukautta) Ghanassa kuvaama kokonaisuus ja samalla debyyttinäyttely, joka tulee puolustaman paikkaansa suomalaisten valokuvaajien vielä melko laihassa ja kapeassa Afrikka-kuvastossa.

 

Suuret, noin 1,5 neliömetrin vedokset ovat visuaalisesti vahvoja ja sisällöllisesti osin ironisia, absurdeja ja leikitteleviä. Edellä mainitut seikat nivovat ne väljäksi kokonaisuudeksi, jossa jokainen työ kuitenkin seisoo tukevasti omilla jaloillaan.

 

Kuvausprojektissa oli alusta saakka pääpaino yksilöllisissä kuvissa jo siitäkin syystä, että gallerianäyttely oli ainoa kyseeseen tuleva vaihtoehto. Kriteereinä olivat vahva visuaalisuus yhdistettynä johonkin “kieroutumaan”, mikä on kytköksissä kuvaajan elämänkatsomukseen. Kuvakokonaisuuden hahmottuessa ilmeistä näytti olevan suunta viihteellisvivahteiseen dokumenttikuvaukseen, joka voidaan helposti tulkita pinnalliseksi. Se on Myllymäen mielestä parempi meriitti kuin puolitiehen jäänyt “syväluotaavaan kurjuusdokumentaatio”. Näyttelyn tarkoituksena ei siis ole dokumentaarinen läpileikkaus sen paremmin Ghanasta, Afrikasta tai maailmastakaan, vaan paremminkin rajata paljaampi ja laajempi totuus ulos ja antaa vain pieniä vihjeitä – tutkielma Ghanasta voisi olla osuva ilmaus.

 

”Tämä olkoon kunnianosoitus yrittelijäisyydelle, värikkyydelle, periksiantamattomuudelle, harmonialle, komiikalle, tasapainoaisteille ja absurdiudelle” – juha myllymäki