Grand Vääntö

Petri Eskelinen & Toni Huuhka: Grand vääntö

Grand vääntö on oikeutta omaan viriteltyyn maailmankuvaan.

Täydellinen maailman hahmottaminen olisi äärimmäisen masentava kokemus. Reaaliteetit voi ymmärtää ja hyväksyäkin ne, mutta ei niiden kanssa tarvitse kaveerata. Nippu sääntöjä pelissä, jonka todellinen luonne ei vaadi sääntöjä. Heitä jo se noppa – ikkunasta.

Toni Huuhka esittää lähinnä objektiivisesti kuinka asiat ovat. Tarkkaillen tämän hetken arvomaailman hahmottumista myyttisen ’lapsen’ kautta. Huuhka ottaa palasen rauhallisesti kerrallaan ja kääntelee sitä etsien itselleen sen hanakoimmin takertuvan näkökulman. Toni Huuhka esittää pieniä veistoksia.

Petri Eskelinen vaikuttaa myöskin leikkisältä kaverilta, mutta jotenkin pakkomielteenomaiselta barokkimaisine nahkakääryleineen. Painajaismaisen paisumisen kokenut murskausunelma edustaa häpeilemätöntä eskapismia ja ongelmien sivuuttamista. Murskaa pelkosi murskautumisesta tai ne murskaavat sinut. Vapauta pakkomielteesi paperiorigamipilvenä ilmaan, ripusta itsesi naulakkoon ja paina kaasua. Petri Eskelisellä on pieniä piirroksia/veistoksia, että yksi mahtava veistos.

Vaikeatkin ongelmat ovat lopulta tuskallisen naiiveja – kuin lasten kysymiä.

Näyttelyyn liittyviä avainsanoja

Sisältö: Asioita täytyy purkaa, jotta oppii miten ne toimivat. Lapset hajottavat esineitä nähdäkseen niiden sisälle. Mutta hei, rakennetaan valmiiksi sisustettuja esineitä niin niitä ei tarvitse rikkoa.
Pinta: Nahka.
Riemu: Langattoman umpisolmun purkamista ja häpeää siitä, että se on helppoa.
Seikka: Pinnan ja sisällön suhde itsekkääseen tekemisen riemuun.
Eteneminen: Täytyykö minun murskata jalkani, jotta ymmärrän kuinka askelia eteenpäin otetaan.
Rabulisti: Pikkumainen saivartelija ja pilkkuihin takertuja.
Usko: Oma, ei pääoman
Uusgroteskius: Kertoo lähinnä ajan ilmiöiden vieraantumisesta kammottavan ja koomisen tuolle puolen.
Suuri pallo: Vanhojen patsaiden murskaaminen on murroksen merkki.
Vituiks meni: Jatkuva murskaaminen on epäonnistumisten uudelleenmäärittelyä ja aktiivista sietokyvyn kehittämistä. Kääntöä.
Vääntö: Mahtava paini väitteiden ringissä ja vähän vinossa.
Dekonstruktio: Olemmeko muuta kuin liian vanhoja lapsia?