Retrospektiivi

Sampo Hänninen on vuonna 1975 syntynyt helsinkiläinen Art Director. Vaikka hän on ainoastaan 31-vuotias, on hänen tuotantonsa jo monipuolinen ja mittava. Tämä onkin lähtökohtana Myymälä2-galleriassa järjestettävälle retrospektiiviselle näyttelylle, joka esittelee laajasti Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneen graafisen suunnittelijan kaupallista, freelance- sekä harrastustuotantoa. Tekniikoista edustettuina ovat printit, videot, audio, tekstiilit ja kuvitukset. Näyttelyyn on koostettu myös valokuvia ja inspiraation lähteitä Hännisen uran varrelta.

Sampo Hänninen Retrospektiivi on kunnianosoitus ehtymättömälle uteliaisuudelle, huumorille sekä luovuudelle. Hänninen on esimerkki “floridalaisesta” luovasta huippulahjakkuudesta, jonka uusille ideoille avoin mieli johtaa poikkeuksetta menestyksellisiin innovaatioihin. Näyttely kertoo myös jotakin aikamme urbaanista talousyhteiskunnasta, jonka kiivas tahti on pakottanut retrospektiivisen näyttelyn järjestämiseen jo kolmekymppisenä.

Hännisen tunnetuimpiin kaupallisiin tuotantoihin lukeutuvat Soneran Zeroforty ja Fazerin Panthour – Liiku kuin pantteri -kampanjat. Hänninen onkin kiistatta humoristisen nuorisomarkkinoinnin huippuasiantuntija. Ikäryhmä tunnetaan kaupallisen alan vaikeimmin tavoitettavana ryhmänä, jonka Hänninen on kuitenkin onnistunut nappaamaan kerta toisensa jälkeen haaviinsa. Kaupallinen tuotanto on syntynyt Digiassa, Hasan & Partnersilla, Sek & Greylla sekä W. Steinmannilla, missä hän toimii parhaillaan Art Directorina.

Hännisen ura ja tuotanto muodostavat kokonaisuuden, joka on saumattomassa yhteydessä suunnittelijan koko elämään. Hänninen imee vaikutteita erilaisista ympäristöistä, joissa hän sulavasti liikkuu. Hänelle underground ja mainstream, eri taiteen lajit – niin korkea kuin matala tai maatalous- ja rajatiedonmessut ovat yhtä kiinnostavia ilmiöitä. Tässä piileekin hänen kykynsä suunnitella hyvin erilaisia kohderyhmiä samanaikaisesti tavoittavaa mainontaa, joka ei ole tylsää tai yleisöä aliarvioivaa. Hänen tuotantonsa liikkuu hulvattomuuden sekä hyvän ja huonon huumorin rajamailla. Mainosalan arvostuksesta kertovat Vuoden Huiput -kilpailussa Hänniselle myönnetyt Hopeahuippu-palkinnot.

Erityisesti kiinnostus musiikkiin on leimannut Hännisen tuotantoa painokkaasti. Mainonnassa musiikki ja äänimaailmat ovat hänelle tärkeässä asemassa ja Hänninen onkin tuottanut ja säveltänyt itse musiikkia suunnittelemiinsa mainoskampanjoihin. Freelancerina hän on tehnyt suuren tuotannon levynkansisuunnittelijana sekä legendaaristen helsinkiläisten baarien ja klubien flyer- ja julistesuunnittelijana. Näyttely toimiikin nostalgisena sukelluksena Helsingin klubimaailmaan printtien ja DJ Rolexin tuottaman audiomateriaalin muodossa, jota Hänninen on tehnyt ja remixannut DJ:n, klubipromoottorin sekä tuottajan ominaisuudessa.

Näyttelyssä on esillä runsaasti Hännisen vapaa-aikanaan tekemää, kokeilevaa taiteellista tuotantoa. Harvinaisuuksiin lukeutuvien lyhytelokuvien, kuten “Korpiseikkailu 2002”, lisäksi edustettuina ovat
Bulgaria- ja Gifu-lehdet, Hännisen perustamat Pekkis ry eli Suomen Pekkalasiyhdistys sekä Jarimekko-vaatemerkki.

Näyttelyn ovat kuratoroineet:

Suvi Saloniemi
Kuraattori
Myymälä2
+35844 5286303

Tiina Latva
Trend Analyst
Graafinen suunnittelija