Karvasta!

Johanna Lonka & Hannamari Matikainen

Johanna Longan (s. 1975) teossarjassa uniikit pehmohahmot edustavat linjalta hylättyjä yksilöitä– valmistusvirheellisiä, epämuodostuneita tai sairastuneita versioita. Hahmojen materiaalina on mm. erilaisia kankaita, tekonahkaa, lankoja, muovisilmiä, helmiä, sulkia…
Eläimet asettuvat tilaan pieninä laumoina tai erkaantuneina ajelehtijoina – kohtalon tai tuotannon oikkuina.

Hannamari Matikaisen (s. 1976) töiden lähtökohtina on käytetty tarpeettomiksi käyneitä leluja ja tekstiilejä. Esineet ovat saaneet vielä yhden mahdollisuuden muistuttaa olemassaolostaan monotypioina. Vedoksissa on jäljellä alkuperäisen tuotteen jättämä jälki, mutta ne ovat jälleensyntyneet uusiksi muotokuviksi. Työt on toteutettu grafiikan keinoin mutta eivät sitoudu orjallisesti grafiikan tekniseen perinteeseen. Näyttelyn teossarjoja yhdistää hylkäämisen ja hyödyntämisen teema. Ensi näkemältä työt ovat ”söpöjä” tai jopa hellyttäviä mutta lähemmin tarkastellessa ne paljastavat epämuodostuneet kyntensä. Aihe liikkuu esineen henkilöitymisestä laajemmin liukuhihnatuotannon ja ylipäänsä eettisesti arveluttavien prosessien sekä hyödyntämisen politiikkaan, joka palvelee jatkuvan kasvun ihannointia usein kauaskantoisista seurauksista välittämättä.

Hannamari Matikainen valmistuu kuvataiteilijaksi keväällä 2007 Tampereen Ammattikorkeakoulusta, taiteen ja viestinnän osastolta – tämä on hänen ensimmäinen näyttelynsä Helsingissä. Matikainen on osallistunut ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 2000 Suomessa ja ulkomailla.

Johanna Lonka on valmistunut kuvataiteilijaksi samasta oppilaitoksesta Tampereelta vuonna 2001. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2002, osallistunut ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 1999 Suomessa sekä ulkomailla.