Parallel Landscapes

Avajaiset 27.9. klo 18, Tervetuloa!

Susanna Majuri, Astrid Kruse-Jensen, Trine Sondergaard ja Nicolai Howalt, Jonna Karanka

Viiden nuoren valokuvataiteilijan yhteisnäyttely

Susanna Majurin sarjan “Oi Pohjoinen” kuvat ovat kuin palasia elokuvasta tai tarinasta. Tanskalaisen Astrid Kruse-Jensenin kuvissa pimenevän vuonon rannalla liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla, kuin öisen teatterin lavasteissa. Kööpenhaminassa asuvat ja työskentelevät Trine Sondergaard ja Nicolai Howalt ovat kuvanneet metsästysseuruetta retkillään. Aiheiltaan ja asetelmiltaan kuvat muistuttavat renessanssiajan maisemamaalauksia. Jonna Karanka taas liikkuu unohdettujen mökkien pihoilla, puutarhan ja metsän rajamailla, missä luonto vähitellen ottaa takaisin ihmisen unohtamat alueet. Parallel Landscapes – näyttely tuo yhteen viisi valokuvataiteilijaa, jotka kaikki lähestyvät maisemaa ja luontoa omalla, persoonallisella tavallaan.

Dokumenttikuvauksen isäksi kutsuttu Robert Flaherty on sanonut: “Vangitakseen todellisuutta se täytyy rikkoa”. Näyttelyssä töitään esitteleviä taiteilijoita yhdistää tilan luominen todellisuuden ja kuvitteellisen rajamaille. Pohjoisen luonto, vuoret, metsät ja vesialueet muuntuvat tunteitten ja mielentilojen symboleiksi, silti manipuloimaton kuva on aina ankkuroitu todellisuuteen, tiettyyn paikkaan ja aikaan.

1800-luvulla valokuvaajat vaelsivat maailman ääriin, tuntemattomille seuduille ja dokumentoivat ja ikuistivat näkemiään ihmeitä kaiken kansan koettavaksi. Näyttelyn taiteilijat ovat kulkeneet maapallon pohjoisimmissa kolkissa, kuten Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa, mutta heidän kuviensa esittämä maailma on paljon laajempi ja monitahoisempi kuin mitä maisemaa katsova silmä heti havaitsee.

Parallel Landscapes -näyttelyn viisi valokuvaaja sekä muokkaavat että tallentavat todellisuutta. He esittelevät pohjoisen alueen todellista luontoa ja luonnetta, mutta kietovat sen mysteereihin ja fantasioihin. Näyttelyn kuvat kertovat, että löytääkseen jotain uutta ja ennen näkemätöntä ei tarvitse aina mennä kovin kauaksi.

Lisää taiteilijoista:
www.trinesondergaard.com
www.nicolaihowalt.com
www.astridkrusejensen.com
www.helsinkischool.fi/helsinkischool/artist.php?id=9029
http://lurtta.com/