ARTFORCE1 HELSINKI

Air Force 1: 25 vuotta juhlanäyttely

Lenkkarit eivät ole kengät. Joillekin niistä on tullut elämäntapa. Useimmille juuri ne ovat muotia. Siksi tennarien rajoitettuja painoksia metsästetään Internet-huutokaupoista, keräilyharvinaisuuksia säilytetään koskemattomina paketeissa, lenkkareita kustomoidaan omannäköisiksi, julkaistaan kymmeniä sneaker-kulttuurille omistautuneita lehtiä. Siksi erilaisia tossumalleja ilmestyy markkinoille vuosittain tuhansia.

Mutta mikä saa yhden lenkkarimallin nousemaan massakenkien joukosta klassikoksi? Tarina. 25 vuotta tänä vuonna täyttävällä Air Force 1:lla niitä on monia. Tarinat ovat syntyneet ensin pelikentillä sitten tanssilattioilla, kaduilla ja gallerioissa. Sieltä ne ovat siirtyneet olennaiseksi osaksi populaarikulttuuria: esimerkiksi räppäri-Nellyn Air Force 1-biisiin ja tv-sarja Entouragen erityisjaksoon.

Uuden tennaribuumin aikana tarinat kertovat yhä useammin katutaiteen, graafisen suunnittelun, muodin ja tennaribrändien luovista yhteentörmäyksistä. Siksi päätimme kääntää pöydän ja kysyä seitsemältä suomalaiselta nuorelta taiteilijalta, mitä mieltä he ovat tarinoista kenkien takana. Eli mitä tapahtuu kun seitsemän suomalaista nuorta taiteilijaa saavat vapaat kädet tulkita 25-vuotiaan klassikkokengän Air Force 1:n tarinoita?

Lopputulokset paljastetaan ARTFORCE1-näyttelyssä, perjantaina 2.3.2007, kello 18.00 Galleria Myymälä2:sessa

ARTFORCE1 HELSINKI Taiteilijat:

Sasha Huber
Sveitsiläis-haitilaisista sukujuurista ponnistava Huber on toiminut itsenäisenä graafisena suunnittelijana ja kuvataiteilijana vuodesta 2001. Hän työskennellyt kansainvälisesti muun muassa Benettonin luovan työn laboratoriossa FABRICASSA Italian Trevisossa. Huberin taiteen teemat liittyvät usein jälkikolonialismiin ja moderniin identiteettiin.
http://www.sashahuber.com

Sanna Paananen
Sanna Paananen on palkittu graafinen suunnittelija ja ahkera kuvittaja. Hän voitti pronssia yhdessä Pekka Toivosen kanssa Cannesin Young Creatives -kilpailussa vuonna 2006. Paananen vaikuttaa myös osana Les Gillettes dj-ryhmässä.
http//www.royalmajestics.com/sanna

Saaristotaidekollektiivi Micke & Stefan
Micke ja Stefan ovat saaristolaispeinttaajia. ARTFORCE1 -näyttely on ensimmäinen kerta yksikään saaristolaispeinttaajista esittelee taidettaan sisämaassa.
“Se on rankka laji. Vaan talvisin pääsee jäitä pitkin maalaamaan laivoja.”
Kertoo Micke. Maalaajia ei ole monia. “1980-luvun alussa oli vielä muutama ryhmä, jotka teki wholevenettä. Se on rankkaa saaristopeinttaus.” Vaikka Micke ja Stefan ovat tehneet saaristolaispeinttausta jo vuodesta 1985 on tämä “eka kerta, kun tehdään mitään sisätiloissa.”
Micke ja Stefan maalaavat salanimellä.

Reea Marjamäki
Reea Marjamäki on katukulttuurin renessanssitoimija ja sneakerentusiasti. Taiteen ja viestinnän opintojen jälkeen Reea on kirjoittanut, ottanut valokuvia ja toiminut luovana suunnittelijana. Marjamäki ei harrastele. Hän on perustanut Blaka-Blaka –klubin, Bisquit Stash kauppa-gallerian ja lanseeraa oman vaatemalliston vielä tämän vuoden aikana.
http://www.bisquitstash.com

Sami Lukkarinen
Sami Lukkarinen on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataideakatemiasta 2001. Lukkarinen kutsuu tyyliään Photo-shop -realismiksi. Nuorta taitelijaa arvostetaan ajassa olevien ilmiöiden ja “uuden” muuttamisesta kuvataiteeksi. Hänen aiheitaan ovat internet-gallerioiden omakuvat, moderni arkkitehtuuri, graffitin representaatiot internetissä, sekä muotikuvasto.
http://www.samilukkarinen.com

Tuomas Tofferi
Graafinen suunnittelija Tuomas Tofferi on suunnitellut näyttelyn virallisen limited edition -paidan. Helsinkiläistynyt Turkulainen yöjuoksija, t-paita- ja sneakerintoilija, muotoilun ystävä, graafikko, dj, klubi-isäntä ja “yhdenmiehen tungos”. Toimii myös mukana Mashmarket -katumuotikollektiivissa.
www.mashmarket.com
www.myspace.com/kid_basement

ARTFORCE 1 HELSINKI
Avajaiset Myymälä2
Perjantaina 2.3.2007
Klo 18-21
Näyttely avoinna 4.3.2007 asti

Lisätiedustelut:
Gareth Hayes, Myymala2
gareth@myymala2.com
+358505508873