Fabu Pireksen kuratoimassa Home Investigations of the Secret Letters -näyttelyssä yhdistyvät teemallisesti koti ja katu, joka näkyy tietoisina elementteinä itse näyttelytilassa – erityisen kodinomaisia esineitä KAPovat Niina Katinka Mantsisen KAPin luonnoksen pohjalta toteuttama ryijy, sekä STAY ICEn olohuonemaisen installaation nojatuoli ja pöytä. Siinä missä Helsinki Hall of Fame siirsi Myymälä2:n galleriatilaan tunnelman vain kaduilta, Home Investigations of the Secret Letters näyttää töhrinnäksi leimatun toiminnan arkisemman, ja samalla myös inhimillisemmän puolen.
Ensimmäiset yhteiset piissit [spray -maalein toteutetut ulkomaalaukset] KAP ja STAY ICE tekivät Stay Ice: IGLU PARTY! -lyhytdokumenttia varten viime talvena. Kyseessä on kahden sukupolven kohtaaminen – KAP aloitti graffitien tekemisen vuonna 1994, STAY ICE -crew on perustettu vuonna 2011. Tyylillisesti KAPia ja STAY ICEa yhdistää se, ettei kumpikaan tee “lettereistään” helposti tunnistettavia kirjaimia. STAY ICE rakentaa useimmiten kirjaimensa hahmoista, KAP geometrisista elementeistä. Näyttelyn nimi Secret Letters viittaa näin ollen suoraan KAPn ja STAY ICEn letteröinnin vaikeatulkintaisuuteen. ”Olen myös huomannut, että mitä abstraktimpi teos, sitä laajempaan yleisöön se yleensä vetoaa,” lisää KAP.
Yhteisnäyttelyn teema syntyi spontaanisti. Home Investigations tarkoittaa sitä, että taiteilijat kokevat kotinsa tutkimuskenttänä. “Aluksi mietittiin nimeksi Home Investigators, jolloin nimi olisi suoraan viitannut meihin. Nyt se viittaa itse tutkimiseen. Internetissä voi rauhassa tutkailla asioita, kuten vaikka ufot, scifi tai politiikka. Itse tutkiskelen yhteiskunnallisia rakenteita joiden infrastruktuuri näkyy maalauksissani. Kuitenkaan yhteiskunnallisuus ei ole teoksissani pääosassa. Teen taidetta hyödyntäen omia utopistisia kokeilujani,” sanoo KAP.
Myymälä2:n näyttelytila on jaettu kolmeen huoneeseen, joista suurin ja keskimmäinen on STAY ICEn hallussa. Kahdelle seinälle levittäytyy maisema karjuvasta jäähirviöstä, joka puristaa kourissaan Skeletoria ja ”lizard wizardia.” Kodinomaisen tunnelman luo tilan nurkkaan sijoitettu nojatuoli, jossa istuu farkkuihin ja huppariin puettu uretaanimies. Valuva, vihreä ja kolmisilmäinen olento on todennäköisesti syönyt edessään pöydällä olevaa “smaragdinvihreää suklaata”, jonka kääreitä Turtlesien Rafaello avaa jähmettyneenä figuurina. STAY ICEn mukaan installaatio kertoo “syvästä pohdinnasta”, joka on luonteeltaan selkeästi vähemmän järjestelmällistä kuin KAPn koneellisena visualisoitu ajatustyöskentely.
KAP & NIINA KATINKA MANTSINEN
Tyylillisesti STAY ICEa ja KAPia yhdistävät kirkkaat värit, kaksiulotteisuus ja hyvin vastaavanlainen visuaalinen logiikka teosten rakenteessa. Taiteelliset erot näkyvätkin lähinnä sisällössä. KAPin visuaalinen maailma on koneellinen, systemaattinen ja leikkisä, mutta silti pääsääntöisesti abstrakti. Teosten sisältöä on lähes mahdoton purkaa sanoiksi – paitsi itse taiteilijan toimesta.
STAY ICE puolestaan toisintaa teoksissaan tiettyjä teemoja. Tärkein temaattinen elementti on jäisyys, joka viittaa fyysiseen olotilaan jonka ruumiillistumina useissa teoksissa esiintyvät kannabis (erityisestikannabisvoi) ja kodeiini. Päihdeaineiden nostaminen ikoniselle tasolle on STAY ICEn taiteessa toteutettu itseironisen poikamaisesti, kieli poskessa. Jäisyyden teemaa käsitellään usein sarjakuvamaisten tai suoraan olemassa olevista sarjakuvista lainattujen hahmojen kautta. Itse suon taiteelle harvoin määreen eeppinen, mutta STAY ICEn tapa käsitellä teemojaan sen ansaitsee – lähtökohtaisesti yksinkertaiset ideat kasvavat crewin käsittelyssä mahtipontisiin, lähes universaaleihin mittasuhteisiin.
Katutaiteeksi on tavattu nimetä pitkälti kaikki kaduilla tapahtuva luova toiminta jota ei toteuteta crewihengessä. Katutaide on kesy ”tyttöjen juttu,” graffiti on rajujen poikien salainen harrastus. Luonnollisestikaan “rajut ja salaiset jutut” eivät asetu ongelmitta julkisten gallerioiden seinille.
KAP ja STAY ICE kokevat itsensä graffitin ja katutaiteen ”väliinputoajiksi,” tehden tietoisesti molempia.
“Meille graffitit ovat ottaneet vaikutteita maalaamiemme taulujen maailmasta. Tässä mielessä tyylillisesti taivumme enemmän katutaiteen kuin graffitin puolelle. Välillä tuntuu oudolta, että on katutaidesivustoja jotka keskittyvät vain tarroihin ja tageihin, muttei piisseihin. Itse olen aina fiilistellyt niitä piissejä jotka vie asiaa [graffitia taidemuotona] eteenpäin. Väliinputoaja on kuitenkin ehkä turhan negatiivinen kuvaus omalta osaltani. Pikemminkin sanoisin, että olen jonkunlainen ”outolintu.” Ulkoiset raamit helposti muokkaavat ihmistä ja tekemisiään, joten niistä ei pidä välittää pahemmin. Lisäksi se ”graffitihahmo” on eräänlainen myyttinen hahmo, eli ei ihan se arkiminä. Hulluilla maalauksilla voi ruokkia sitä salaperäisyyttä joka siihen liittyy,” sanoo KAP.
STAY ICE“Pidän itseäni graffitaiteilijana, vaikka tyylini liitetään usein katutaiteeseen. Tekotapa on kuitenkin se joka saa minut kokemaan itseni graffititaitelijaksi. Jotkut sanoo, että crew -jutut galleriassa on poissa kaduilta. Itse näen gallerianäyttelyt vain tapana toteuttaa jotain jota ei voi toteuttaa kaduilla. Iglun voi tehdä kadulle parhaimmillaan 30 sekunnissa, mutta taulua voi hioa 30 päivää. Kummatkin tavat tehdä ovat omalla tavallaan kiehtovia ja miellyttäviä,” toteaa jäsen STAY ICE crewn puolesta.
Näyttely on esillä vielä tämän viikon. KAPilta on näytteillä maalaamansa seinän (joka kehittyy näyttelyn loppuun asti) lisäksi akryyli- ja spray-maaleilla, pienoismalliväreillä ja maalitusseilla toteutettuja tauluja puulle ja kankaalle, vernissalla tai kristalligeelillä päällystettynä. Metallisille maalipurkinkansille taiteilija on maalannut kadun kuvakielestä inspiroituneita merkkejä. Lisäksi näytteillä on paperileikkeleistä ja langoista tehty installaatio, esinekollaasi-robotti sekä Niina Katinka Mantsisen kanssa yhteistyössä toteutettu ryijy. STAY ICElta on seinämaalauksen ja installaation lisäksi akryylitauluja, luonnoksia ja printtejä. Molempien ulkomaailmaan tehdyistä teoksista on myös näytteillä valokuvia.