Spacejunk

Spacejunk: Nicolas Thomas
featuring Janne Saario
5.-16.4.2006

RANSKALAINEN BOARDITAIDE KOHTAA SUOMALAISEN

Siitä asti kun lautailukulttuuri alkoi kehittymään Yhdysvalloissa 50-luvulla, on lautailijoita leimannut halu yksilöityä käytössään olevien dekkien ja vaatteiden avulla. Oli hyvin tyypillistä, että “aikojen alussa” kukin boardaaja sekä teki että koristeli itse lautansa yksilölliseksi ja omannäköisekseen. Nykyäänkin tyyli on olennainen aspekti lautailussa: sen lisäksi, että itse lautojen yksilölliseen ja omaan makuun sopivaan tyyliin kiinnitetään huomiota, on koko lautailu fyysisenä aktina tyyliarvioinneille altis – joko vetää tyylillä tai ei.

Grenoblelaisen galleria Spacejunkin näyttely on eräänlainen kunnianosoitus lautailun ja lautakoristelun juurille. Spacejunk järjestää kiertävän taidenäyttelyn, jonka ideana on esitellä eurooppalaisen huippumaalaaja-lumilautailija Nicolas Thomas’n kuvituksien ja maalauksien välimaastossa liikkuvia lautavisuaaleja. Thomas’n teosten lisäksi jokaisessa maassa esitellään paikallinen boardipeinttaaja. Thomas maalaa skeitti- ja lumilautoja, joihin hän maalaa monokromaattisia väripintoja ja läpinäkyviä elementtejä sekä käyttää sarjakuvan ja designin genreistä otettuja graafisia teknikoita. Hän on opiskellut teollista muotoilua ja toimii AD:na grenoblelaisessa mainostoimistossa. Galleria on julkaissut taiteilijasta luettelon.

Myymälä2:n näyttelyssä mukana on suomalainen maalaaja ja Elementin proskeittaaja Janne Saario. Näyttely alkaa Helsingistä ja jatkaa Osloon, jossa se on esillä paikallisessa Ranskan kulttuurikeskuksessa 20-28.4.2006. Norjan jälkeen työt suuntaavat Tukholmaan ja Kööpenhaminaan.