Rinne Niinikoski 

Aluksi päätettiin tehdä video ja siihen 5 mekkoa. Videon kohtaukset kehiteltiin tohtori Galigarin kabinetista ja Nosferatusta otettujen still-kuvien perusteella. Videossa on 20-luvun kauhuleffaa, ekspressionistista ranskalais-saksalaista film noiria, ylinäyttelemistä, mykkäelokuvien naivistista suurieleisyyttä.

Video kuvattiin toppamekoissa, jotka on näyttäviä, liioiteltuja, kostyymimäisiä. Alun perin idea toppavaatteisiin tuli suomalaisesta naisten kansanasusta.

Kansanperinteen ja kansanomaisen koristelun naivismi viehättää esteettisenä lähtökohtana, niiden sinne päin -meininki ja askartelumaisuus. Meksikolaisessa kuolemankarnevaalissa käytetyt pahvinaamiot ja sokeripääkallot johti ylisuuriin naamari- ja luurankotyynyihin. Vaikutteita antoi myös nukketeatteri ja 1900-luvun alun teatteriasut.

Näyttelyn vaatteet on kollaaseja, joissa on applikointeja ja kirjailuja. Osa vaatteista syntyy olemassa olevaa, valmista vaatetta lisäkoristelemalla; osa kankaan pohjalta, jonka teemme alusta asti.

Vaatteet, tyynyt, video ja valokuvat ovat kaikki samaa kokonaisuutta.

Me ollaan koristelijoita. Me ei nähdä vaatteita yksinkertaisina. Työt syntyy tekemällä, toinen jatkaa siitä mihin toinen päätyi. Ei me yritetä kauheasti jarrutella.

Näyttelyn teokset on tehty keväällä 2005.

Video. Työryhmä Sasu Haanpää, Noora Niinikoski ja Piia Rinne. Kuvaus Tommi Mattila. Meikkaus PJ. Rooleissa Ninja Sarasalo, Mikko Hyppönen, Erkki Izarra, Priss Niinikoski.

Valokuvat: Christian Yakowlef.

Vaatteiden ja tyynyjen toteutus: Noora Niinikoski, Piia Rinne, Milla Kettunen.

 

www.rinneniinikoski.com

rinneniini